Nutrizioa giltzurrun gutxiegitasun kronikoan
View/ Open
Date
2017-03-30Author
Zarrabeitia Barrenechea, Itsaso
Metadata
Show full item recordAbstract
Giltzurrunek pisuzko funtzioa betetzen dute gorputzeko hainbat prozesuren orekan. Hau dela eta, giltzurrun gutxiegitasun kronikoak gorputzeko egoera metabolikoari eta nutrizionalari bortizki eragiten dio eta gaixotasuna pairatzen duen taldea arrisku nutrizional altuko talde bihurtzen du.
Malnutrizio kaloriko-proteikoa ohiko arazoa da giltzurrun gutxiegitasuna pairatzen duten
pazienteen artean, eta gaixotasunaren morbilitate eta mortalitatea handitzen du.
Lan honetan dieta aldatzearen bidez giltzurrun gutxiegitasun kronikoak eragiten dituen nutrizio desorekak konpontzeko bidea azaltzen da gaixotasunaren etapa ezberdinetan (dialisiak barne) eta ager daitezkeen egoera berezietan. Renal function plays a key role in the regulation of several human body processes. That is why chronic kidney disease has an undesirable effect in the metabolic and nutritional status of the patients, becoming a high nutritional risk group.
Malnutrition is a common problem among people who suffer from chronic kidney disease, and it is the responsible for the increasing morbidity and mortality in this illness.
This work explains how to change the diary diet to balance the nutritional status of patients who are suffering this illness in different stages of chronic kidney disease (also in dialysis) and in special situations.