Show simple item record

dc.contributor.advisorEseberri Barace, Itziar ORCID
dc.contributor.authorPetrirena Pérez, Ana
dc.contributor.otherF. FARMACIA
dc.contributor.otherFARMAZIA F.
dc.date.accessioned2021-04-26T16:00:04Z
dc.date.available2021-04-26T16:00:04Z
dc.date.issued2021-04-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/51182
dc.description22 p. : il. -- Bibliogr.: p. 19-22
dc.description.abstractAlzheimerra neroendekapenezko gaixotasun progresiboa den dementzia nagusiena da. Pazienteek alterazio kognitiboak, funtzionalak, psikologikoak eta portaeraren alterazioak pairatzen dituzte, patologia aurrera doan heinean. Alzheimerraren prebalentzia azken urteetan asko igo da eta osasun publikoaren arazo larri bat bihurtzen ari da. Orain arte, gaixotasun hau faktore genetikoekin erlazionatu izan da, baina gaur egun, elikadura arrisku faktore garrantzitsua bihurtu da gaixotasun honen agerpenean eta progresioan. Errebisio bibliografiko honetan, alzheimerra garatzeko elikadura eta nutrizioarekin erlazionatutako arrisku faktoreak identifikatu eta hauek gaixotasunean duten eragina aztertzen da; izan ere, obesitatea, 2.motako diabetesa (DM2) eta hiperkolesterolemia alzheimerrarekin estuki erlazionatu izan dira. Gainera, zenbait nutrienteen ingestioa alzheimerrarekin erlazionatu dira, hala nola, omega 6 (n-6) omega 3 (n-3) gantz azido poliasegabeak eta polifenolak. Bestetik, Hipertentsioa geldiarazteko ikuspegi dietetikoa (DASH), Neuroendekapena atzeratzeko Dieta Mediterraneoa eta DASH-en esku-hartzea (MIND) eta dieta Mediterraneoa (DiMe) bezalako elikadura-patroiak jarraitzea alzheimerraren agerpena atzeratu edo sintomen hobekuntza eragiten duen eztabaidatzen da. Bukatzeko, alzheimerraren agerpenaren prebentzioan lagundu dezakeen aste bateko dieta proposatzen da, arrakasta erakutsi duten aipatutako hiru dietak oinarritzat hartuta.es_ES
dc.language.isoeuses_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectalzheimerra
dc.subjectdementzia
dc.subjectarrisku faktoreak
dc.subjecthipertentsioa
dc.subject2.motako diabetesa
dc.subjecthiperkolesterolemia
dc.subjectobesitatea
dc.subjecthiperhomozisteinemia
dc.subjectmikrobiota gastrointestinala
dc.subjectDHA
dc.subjectomega gantz azidoak
dc.subjectdieta Mediterraneoa
dc.subjectDASH
dc.subjectMIND
dc.subjectpolifenolak
dc.titleAlzheimerra garatzeko nutrizioarekin erlazionatutako arrisku faktoreen identifikazioa eta gaixotasunaren garapena moteltzeko gomendio dietetikoakes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.date.updated2021-02-04T07:10:58Z
dc.language.rfc3066es
dc.rights.holder© 2021, la autora
dc.contributor.degreeGrado en Nutrición Humana y Dietética
dc.contributor.degreeGiza Nutrizioko eta Dietetikako Gradua
dc.identifier.gaurregister110802-852130-05es_ES
dc.identifier.gaurassign115083-852130es_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record