Material probiotiko baten mikrohuinen bidezko lehorketa
Date
2015-04-01Author
Bergara Latorre, Leire
Metadata
Show full item recordAbstract
Industria mailan, jaki eta elikagaien prozesamenduaz arduratzen den sektorea garrantzi handia
hartzen ari da azken aldian. Batez ere, probiotikoak dituzten elikagaiak dira garrantzia hartzen
ari direnak, hauek, onura asko ematen baitizkie hartzen dituen os
talariari.
Horrela,
industriak prozesamendu
a
azkar
ra
, merkea eta kalitatekoa izatea bilatzen du. Lan
honetan, helburu hauek lort
zeko, mikrouhinen teknologia proposatu da; prozesamendu
denborak laburtzeko eta produktuaren
kalitate ona bermatzeko asmoz.
Mat
eriala
termosentsiblea denez,
lehorketa tenperaturekiko izan ditzake
en arazoak saihesteko,
kapsulen
barruan sartzea erabaki da; horrela, biltegiratze orduan eta prozesamendu orduan produktuaren
kalitatea mantentzeko.
Aurreko guztia kontsideratuta,
Sacchar
omyces cerevisiae
legamiaren mikrouhinen bidezko
lehorketa burutzera abiatu da. Prozesuaren zinetika, balorazio energetikoa, deshidratazioaren
kalitatea eta mikroorganismoen bideragarritasuna izan dira aztertu diren faktoreak.
Esperimentuak burutu ondoren
lehorketa prozesurako estrategia optimoa aukeratu da, prozesu
guztian operazio aldagaiak k
ontrolatuz
, produktuaren lehorketa maila eta masa galera azter
tuz
eta tenperaturen jarraipena
eginez.