UPV-EHU ADDI
  • Itzuli
    • English
    • español
    • Basque
  • Nire Dspace
  • Basque 
    • English
    • español
    • Basque
  • FAQ
Item erakusi 
  •   ADDI
  • IRAKASKUNTZA
  • Farmazia Fakultatea
  • Lan Akademikoak-Farmazia Fakultatea
  • Item erakusi
  •   ADDI
  • IRAKASKUNTZA
  • Farmazia Fakultatea
  • Lan Akademikoak-Farmazia Fakultatea
  • Item erakusi
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Alzheimerra garatzeko nutrizioarekin erlazionatutako arrisku faktoreen identifikazioa eta gaixotasunaren garapena moteltzeko gomendio dietetikoak

Thumbnail
Ikusi/Ireki
GrAL_Petrirena.pdf (543.2Kb)
Data
2021-04-26
Egilea
Petrirena Pérez, Ana
Metadata
Itemaren erregistro osoa erakusten du
  Estadisticas en RECOLECTA
(LA Referencia)

URI
http://hdl.handle.net/10810/51182
Laburpena
Alzheimerra neroendekapenezko gaixotasun progresiboa den dementzia nagusiena da. Pazienteek alterazio kognitiboak, funtzionalak, psikologikoak eta portaeraren alterazioak pairatzen dituzte, patologia aurrera doan heinean. Alzheimerraren prebalentzia azken urteetan asko igo da eta osasun publikoaren arazo larri bat bihurtzen ari da. Orain arte, gaixotasun hau faktore genetikoekin erlazionatu izan da, baina gaur egun, elikadura arrisku faktore garrantzitsua bihurtu da gaixotasun honen agerpenean eta progresioan. Errebisio bibliografiko honetan, alzheimerra garatzeko elikadura eta nutrizioarekin erlazionatutako arrisku faktoreak identifikatu eta hauek gaixotasunean duten eragina aztertzen da; izan ere, obesitatea, 2.motako diabetesa (DM2) eta hiperkolesterolemia alzheimerrarekin estuki erlazionatu izan dira. Gainera, zenbait nutrienteen ingestioa alzheimerrarekin erlazionatu dira, hala nola, omega 6 (n-6) omega 3 (n-3) gantz azido poliasegabeak eta polifenolak. Bestetik, Hipertentsioa geldiarazteko ikuspegi dietetikoa (DASH), Neuroendekapena atzeratzeko Dieta Mediterraneoa eta DASH-en esku-hartzea (MIND) eta dieta Mediterraneoa (DiMe) bezalako elikadura-patroiak jarraitzea alzheimerraren agerpena atzeratu edo sintomen hobekuntza eragiten duen eztabaidatzen da. Bukatzeko, alzheimerraren agerpenaren prebentzioan lagundu dezakeen aste bateko dieta proposatzen da, arrakasta erakutsi duten aipatutako hiru dietak oinarritzat hartuta.
Collections
  • Recolecta
  • Lan Akademikoak-Farmazia Fakultatea

DSpace 6.4 software copyright © -2023  DuraSpace
OpenAIRE
EHU Bilbioteka
 

 

Zerrendatu

Gordailu osoaKomunitateak & bildumakArgitalpen dataren araberaEgileakIzenburuakDepartamentos (cas.)Departamentos (eus.)MateriakBilduma hauArgitalpen dataren araberaEgileakIzenburuakDepartamentos (cas.)Departamentos (eus.)Materiak

Nire kontua

Sartu

Estatistikak

Ikusi erabilearen inguruko estatistikak

DSpace 6.4 software copyright © -2023  DuraSpace
OpenAIRE
EHU Bilbioteka