Show simple item record

dc.contributor.advisorMateos Pérez, Estibaliz
dc.contributor.authorCuriel Iglesias, Jon
dc.contributor.otherF. FARMACIA
dc.contributor.otherFARMAZIA F.
dc.date.accessioned2021-12-02T15:27:17Z
dc.date.available2021-12-02T15:27:17Z
dc.date.issued2021-12-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/54277
dc.description28 p. : il. -- Bibliogr.: p. 27-28
dc.description.abstractSarrera: Elikadura nahasmenak portaeraren nahasmenduak dira, elikadura-portaera, pentsaera eta emozioetan ematen diren alterazio larri eta iraunkorrekin ezaugarritzen direnak. Prozesu konplexuak dira eta ez dira erraz antzematen. Herrialde garatuetan maiz ematen diren nahasmenak dira, bereziki nerabezaroan agertu eta osasun ondorio larriak ekar ditzaketenak. Neskek prebalentzia altuagoa aurkezten badute ere, azken urteotan mutilen kasuak gora egiten ari dira. Prebalentzia handia izan eta horiek jasaten dituzten pertsonentzat ondorio negatiboak izan baditzakete ere, orain arte ez da euskarazko esku-hartze programa inklusibo bat garatu, hortaz, euskarazko programa proposatu da, aurrekoak izan dituzten muga batzuk gainditu nahi dituena. Helburuak: Sentsibilizazio eta prebentzio esku-hartze programa inklusibo bat diseinatzea eta programaren eraginkortasuna ebaluatzeko neurriak garatzea, elikadurari buruzko ezagutza eta jarrera egokiak eskuratzean oinarritzen dena. Metodoa: Lehendabizi gaiaren inguruko errebisio bibliografikoa egin da, ikerketa berriak aztertzea lehenetsi dela, bereziki, elikadura nahasmenak sexu eta genero-identitate desberdinetan lantzen dutenak. Horrez gain, arrakasta izan duten programak landu dira. Emaitzak: 8 saioko esku-hartze programa diseinatu da, 13 orduko iraupena duena. Programan zehar elikadura, ohitura osasuntsuak, etiketatua, elikadura nahasmenak, edertasun kanonak eta sexualitatea landuko dira, besteak beste. Programaren emaitzak hiru galdetegiren bitartez ebaluatuko dira, EAT-40, BMSRQ eta Elikadura ohitura galdetegia. Eraginkortasuna aurkeztuz gero kontrol taldeari aplikatuko zaio. Ondorioak: Nerabezaroan elikadura nahasmenen lehen mailako prebentzioa egitea garrantzia handikoa da, hezkuntza nutrizionala eta alderdi psikologikoak lantzea eraginkorra izanik. Hori dela eta, egindako proposamena sentsibilizazioa gauzatu eta nahasmenen agerpena ekiditeko aukera interesgarria izan daiteke.es_ES
dc.language.isoeuses_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectelikadura nahasmenakes_ES
dc.subjectprebentzio programak
dc.subjectprebentzio primarioa
dc.subjectsexualitatea
dc.subjectgenero identitatea
dc.subjectnerabezaroa
dc.titleElikadura nahasmen sentsibilizazio eta prebentzio programa inklusiboa: garapena eta ebaluazioaes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.date.updated2021-06-01T12:06:45Z
dc.language.rfc3066es
dc.rights.holder© 2021, el autor
dc.contributor.degreeGrado en Nutrición Humana y Dietética
dc.contributor.degreeGiza Nutrizioko eta Dietetikako Gradua
dc.identifier.gaurregister113195-881521-09es_ES
dc.identifier.gaurassign119451-881521es_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record