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dc.contributor.authorVázquez Fariñas, María
dc.date.accessioned2022-09-08T10:46:11Z
dc.date.available2022-09-08T10:46:11Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationHistoria contemporánea 68 : 79-114 (2022)
dc.identifier.issn1130-2402
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/57613
dc.description.abstractThe city of Cádiz has a long tradition of wine business, which has been one of the main economic activities developed in the province, especially since the mid-19th century, a time of growth and prosperity. However, at the end of that century, a crisis in the Andalusian wine sector brought serious difficulties for the wine companies in the region, including Lacave and Company, the object of this study. By studying the company accounts, the notarial deeds, the registers and censuses of foreigners, and other publications of the time, it is intended to show how this company developed its winemaking activity at the end of the nineteenth century. The study is specifically focusing on analyzing what were the strategies developed by this mercantile society to face the difficulties of the sector in those years of crisis, as well as their effectiveness.; Tradicionalmente, el negocio del vino ha sido una de las principales actividades económicas desarrolladas en la provincia de Cádiz, cobrando especial relevancia desde mediados del siglo XIX, época de crecimiento y prosperidad. Sin embargo, hacia finales de esa centuria, la llegada de una crisis al sector vitivinícola andaluz traería consigo serias dificultades para las empresas vinateras de la región, entre las que se encontraba Lacave y Compañía, objeto de este estudio. A partir del análisis de su contabilidad, la documentación de los protocolos notariales, los padrones y censos de extranjeros y otras publicaciones de la época, se tratará de conocer cómo desarrollaba su actividad vitivinícola a finales de la centuria decimonónica esta compañía. Concretamente, se pretende analizar cuáles fueron las estrategias desarrolladas por esta sociedad mercantil para hacer frente a las dificultades del sector en esos años de crisis, así como la efectividad de las mismas.
dc.language.isospa
dc.publisherServicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Argitalpen Zerbitzua
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.titleEmpresarios vinícolas y estrategias empresariales ante la crisis de la vitivinicultura andaluza: Lacave and Compañía
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.rights.holder© 2022 UPV/EHU Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
dc.identifier.doi10.1387/hc.21635


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