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dc.contributor.authorMartín Martínez, Juan Pedro
dc.contributor.authorCalleja González, Julio María ORCID
dc.contributor.authorAdsuar Sala, José Carmelo
dc.contributor.authorGómez Pomares, Santiago
dc.contributor.authorCarlos Vivas, Jorge
dc.contributor.authorPérez Gómez, Jorge
dc.date.accessioned2021-02-09T09:26:51Z
dc.date.available2021-02-09T09:26:51Z
dc.date.issued2020-10
dc.identifier.citationNutrición hospitalaria 37(5) : 1007-1011 (2020)es_ES
dc.identifier.issn0212-1611
dc.identifier.issn1699-5198
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/50109
dc.description.abstractTo the best of the author's knowledge, no previous studies have described the effect of branched-chain amino acids (BCAA) on vertical performance during a week in professional volleyball players. This study assessed BCAA supplementation for a week, aiming to improve vertical jump performance in male professional volleyball players. Twelve male volleyballers were randomly assigned to a BCAA group (n = 6) or a control group (n = 6). The BCAA group ingested 21 g over a week, 7 g per day on Monday, Wednesday, and Friday, before a volleyball training session, while the control group drank a placebo drink. Participants performed 8 maximal countermovement jumps (CMJ); the 3 CMJs on Monday and Wednesday were evaluated after warm-up, after plyometric training, and at the end of the training session; and the 2 CMJs on Friday were evaluated after warm-up, and at the end of the training session. Compared with baseline, no significant differences in CMJ over the week were observed in BCAA or control group, neither between groups. The results indicated that 21 g of BCAA supplementation over a week did not improve vertical jump performance in professional volleyball players.es_ES
dc.description.abstractHasta donde los autores saben, no se han descrito estudios previos sobre el efecto de los aminoácidos ramificados (BCAA) en el rendimiento vertical durante una semana en jugadores de voleibol profesionales. Este artículo estudió la suplementación de BCAA durante una semana con el objeto de mejorar el rendimiento del salto vertical en jugadores de voleibol profesionales masculinos. Doce jugadores de voleibol masculinos se asignaron aleatoriamente a un grupo con BCAA (n = 6) o a un grupo de control (n = 6). El grupo con BCAA ingirió 21 g en una semana, 7 g por día los lunes, miércoles y viernes antes de la sesión de entrenamiento de voleibol, mientras que el grupo de control bebió una bebida placebo. Los participantes realizaron 8 saltos máximos de contramovimiento (CMJ); los 3 CMJ de lunes y miércoles se evaluaron después del calentamiento y del entrenamiento pliométrico, y al final de la sesión de entrenamiento; los 2 CMJ del viernes se evaluaron después del calentamiento y al final de la sesión de entrenamiento. En comparación con el valor inicial, no se observaron diferencias significativas en los CMJ a lo largo de la semana, ni en el grupo BCAA ni en el grupo control, tampoco hubo diferencias entre grupos. Los resultados indicaron que 21 g de BCAA administrados durante una semana no mejoraron el rendimiento del salto vertical en jugadores de voleibol profesionaleses_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherGrupo Aránes_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/*
dc.subjectcountermovement jumpes_ES
dc.subjectergogenic aidses_ES
dc.subjectsupplementses_ES
dc.subjectvolleyballes_ES
dc.subjectsalto de contramovimientoes_ES
dc.subjectayudas ergogénicases_ES
dc.subjectsuplementoses_ES
dc.subjectvoleiboles_ES
dc.subjectperformancees_ES
dc.subjectexercisees_ES
dc.subjectmetabolismes_ES
dc.subjectleucinees_ES
dc.subjectfatiguees_ES
dc.titleShort-Term Branched-Chain Amino Acid Supplementation Does Not Enhance Vertical Jump in Professional Volleyball Players. A Double-Blind, Controlled, Randomized Studyes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.holderEste es un artículo Open Access bajo la licencia CC BY-NC-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/).es_ES
dc.rights.holderAtribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 España*
dc.relation.publisherversionhttps://www.nutricionhospitalaria.org/articles/03032/show#!es_ES
dc.identifier.doi10.20960/nh.03032
dc.departamentoesEducación física y deportivaes_ES
dc.departamentoeuGorputz eta Kirol Hezkuntzaes_ES


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Este es un artículo Open Access bajo la licencia CC BY-NC-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/).
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